Liečivý ľanový olej

20.01.2008 (3/2008) Počuli ste už o zázračných vlastnostiach ľanu? Ako olej alebo aj v podobe semiačok má na náš organizmus priam liečivý účinok.
Liečivý ľanový olej
1 fotografia v galérii
Ľanový olej robí divy.
Autor fotografie: Profimedia

Musíme ho však kombinovať s tvarohom či jogurtmi. Olejovo-proteínová kúra z ľanového oleja a tvarohu nemeckej biochemičky Dr. Budwigovej postavila na nohy nejedného onkologicky chorého pacienta. Táto úžasná kombinácia dodáva telu nesmiernu energiu a regeneruje ho. Ak do stravy zaradíme niektorý z uvedených receptov, zabezpečíme telu najcennejšie živiny, najmä proteíny a omega-3 mastné kyseliny v najvyužiteľnejšej forme.

Dôvod na miešanie oleja s proteínmi spočíva v tom, že ich kombinácia s olejom umožňuje rozpúšťanie tuku vo vode, takže ho rýchlejšie vstrebávame. Takto upravený sa dostane aj do najmenších kapilár, rozpustí akýkoľvek nevhodný tuk, prečistí žily a tepny. Okrem iného to posilňuje srdce, likviduje tumory a lieči artritídu. Kúra pomáha pri problémoch s hrubým črevom a je prevenciou proti rakovine.

Dôležité rady:

1. Na raňajky a na večeru by sme mali zjesť dve PL čerstvo rozomletých ľanových semiačok v jogurte alebo cmare.

2. Dodržiavajme pravidelný stravovací režim, nevynechajme ani desiatu či olovrant. Večeru si doprajme najneskôr o 18.00 hod.

3. Počas diéty by sme nemali jesť živočíšne tuky vrátane masla, umelé tuky, mäso, konzervované potraviny a najmä cukor, ani hnedý, iba med.

4. Diétu môžeme doplniť sezónnym čerstvým ovocím, jeme dostatok zeleniny a zeleninové šťavy, obilniny, najmä pohánku, proso, sóju, ovsené vločky. Do základov môžeme použiť trocha šampanského, ktoré zvyšuje účinnosť a vstrebateľnosť pokrmu.

5. 3x denne vypime bylinkový čaj, dopoludnia namiesto kávy môžeme piť čierny čaj.

Ľanový olej s tvarohom

Potrebujeme: Za hrnček tvarohu alebo Cottage Cheessu (ideálny je vraj s obsahom tuku nad 10 %), 2 až 5 polievkových lyžíc panenského ľanového oleja, 1 až 3 polievkové lyžice ľanových semiačok, štipku kajenského korenia (môžeme pridať aj cesnak, červené korenie a trocha šampanského namiesto vody).
Ako na to: Ľanové semiačka zomelieme najemno (vždy pred použitím, aby boli čerstvé) a vmiešame do tvarohu. Pridáme koreniny, ľanový olej a trocha vody, aby vznikla konzistencia veľmi jemnej pasty. Jeme ju každý deň samostatne, alebo ako nátierku na chlieb, či v zriedenejšej podobe ako dresing k čerstvej zelenine či ovociu. Liečivý pomer tvarohu a oleja je 3 : 1.

Chutný „puding“

Potrebujeme: 250 ml ľanového oleja, 450 g tvarohu (do 10 %) či Cottage Cheessu, 4 PL medu, trochu nízkotučného mlieka alebo jogurtu. Namiesto tvarohu môžeme použiť jogurt v pomere 30 g jogurtu na PL ľanového oleja.
Ako na to: Všetky ingrediencie miešame v mixéri, pridávame trochu mlieka, aby sme dosiahli konzistenciu pudingu (asi 5 minút mixovania). Uchovávame v chladničke. Denná porcia je asi 120 g. Uvedenú dávku užívame denne rozdelenú do porcií na raňajky či desiatu ako puding, ktorý si dochutíme ovocím, orieškami, alebo ako hlavné jedlo so zemiakmi, s obilninami, parenou zeleninou či ryžou.

© Ringier Axel Springer Slovakia, a.s. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

Zobrazenie: mobil | klasické

Prihlásenie

Táto akcia vyžaduje prihlásenie. Chceš sa prihlásiť?

Áno Nie

×