Ak sa ocitnete v Slovenskej Ľupči, zájdite na miesto nazývané Podbarište. Práve tam sa nachádza Mliečna farma Braunvieh rodiny Hiadlovských, na ktorej už štvrtý rok vyrábajú syr podobný talianskemu parmezánu.

Poľnohospodárstvo v génoch

Farmu založil Martinov otec Jozef Hiadlovský (48) v jeseni roku 1992. Kravy plemena Braunvieh nakúpil v Tirolsku a stádo ešte doplnil plemenom Holštýn z Holandska. Dodnes majú niekoľko úverov, hovoria, že žijú ako v Amerike, stále splácajú pôžičky, no do smiechu im z toho veľmi nie je. „Voľakedy sme mali osemdesiat kráv a sto oviec. Dnes máme okolo šesťdesiat dojníc a šesťdesiat oviec. Dohromady máme denne sedemsto až osemsto litrov mlieka, väčšia časť kravského mlieka ešte stále ide do Tatranskej mliekarne. Obrábame približne stotridsať hektárov, z čoho je sto hektárov trvalých trávnatých porastov – lúky, pasienky, pastviny,“ vysvetľuje Martin. Rodinná farma mu prirástla k srdcu, už ako dieťa zvykol pomáhať.

Tieto kravičky si privykajú na čerstvú trávu.

Tieto kravičky si privykajú na čerstvú trávu.